Essentiële oliën

pepermunt theeWat is essentiële olie?

Essentiële of etherische oliën zijn vluchtige, aromatische verbindingen die worden gevonden in zaden, schors, bladeren, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten. Ze beschermen de plant en houden het gezond. De oliën zijn 50-70 keer krachtiger dan kruiden.

Om een voorbeeld te noemen: Eén druppel van pepermunt essentiële olie, staat gelijk aan 28 kopjes pepermunt thee.

Het verschil tussen essentiële en etherische olie

Essentieel zegt iets over de essentie (het wezen) van de plant. Voor de plant is de olie onmisbaar, omdat deze verschillende functies aanstuurt die belangrijk zijn voor het voortbestaan van de plant. Wij gebruiken de term essentiële olie, omdat we de therapeutische (essentiële) eigenschappen gebruiken die de olie bezit.

Etherische olie zegt iets over de eigenschap van de olie. Etherisch (vluchtig) wil zeggen dat na het oogsten van een plant de essentiële olie vrij snel verdwijnt omdat deze etherisch (vluchtig) is.

 

Infofilmpje over Essentiële oliën.

Aromatisch

Aromatisch wil zeggen dat de olie (sterk) geurend is. Vrijwel alle planten produceren essentiële oliën maar slechts een klein deel produceert ze in een hoeveelheid die winning mogelijk en rendabel maakt. Misschien heb je wel eens van de geur van een roos, lavendel of vers gesneden munt genoten. Of het sap uit de schil van een rijpe sinaasappel of mandarijn geperst. Dan heb je zeker de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën ervaren.

Eigenschappen van essentiële olie

Essentiële oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature anti-bacterieel. Pure essentiële oliën worden onmiddellijk door de huid opgenomen en zorgen voor reactie in dat gebied van het lichaam. Veel essentiële oliën kunnen ook worden gebruikt als voeding, om vitaliteit en gezondheid te helpen bevorderen. Zuivere, onversneden essentiële oliën zijn doorzichtig en variëren in kleur van kristalhelder, geel, oranje, groen, tot diep blauw.

Eeuwenoud gebruik van essentiële olie

Naast de aromatische kwaliteiten zijn essentiële oliën in de geschiedenis veelvuldig gebruikt in vele culturen voor medicinale en therapeutische voordelen. Ook dieren in het wild kennen instinctief de mogelijkheden die etherische oliën uit planten ze kunnen bieden. Moderne wetenschappelijke onderzoeken en trends richten zich meer en meer op de natuurlijke benaderingen van welzijn en de ontdekking van etherische olie die toegepast kunnen worden in de gezondheidszorg.

Hoe gebruikt je essentiële oliën

Essentiële oliën zijn eenvoudig in gebruik en brengen tegelijkertijd diepgaande levensveranderende resultaten teweeg. Afhankelijk van de essentiële olie en het (therapeutische) doel, zijn de volgende toepassingen mogelijk:

Aromatisch:

Geur heeft invloed op uw lichaam en emoties. Het stimuleert uw hormonen en beïnvloedt de stofwisseling. Aromatherapie is gebaseerd op de voorspelbare reactie van het menselijk lichaam, in het bijzonder op specifieke zintuiglijke prikkels.

Suggesties voor aromatisch gebruik:

  • Inhaleer de olie via een diffuser (gebruik 4 druppels in een verdamper)

  • Inhaleer de olie via je handen door een druppel olie in je handpalmen te wrijven en er een kommetje van te maken

  • Doe een druppel olie op je kussen voor het slapen gaan

Voordelen van aromatisch gebruik:

  • Zuivert de lucht van ongewenste geuren en ziektekiemen

  • Opent de luchtwegen

  • Heeft een positieve invloed op je stemming, bijvoorbeeld bij boosheid of onrust

Voor het verdampen van essentiële oliën kun je het beste een laag-warmte diffuser gebruiken, deze zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie behouden blijft. Hierdoor bent u zeker van de effectiviteit van de olie. Gebruik geen wax!

Topisch: direct aanbrengen op de huid

Deze 100% natuurlijke essentiële oliën zijn veilig voor de huid. Als je essentiële olie plaatselijk op de huid aanbrengt, ervaar je vrijwel direct de voordelen hiervan. Vanwege hun herstellende, kalmerende en desinfecterende eigenschappen worden essentiële oliën veel gebruikt bij massage- en schoonheidsbehandelingen.

Suggesties voor uitwendig gebruik:

Breng de olie aan op het hoofd, de voeten, achter de oren, nek, op de borst en /of rug.

Breng de olie direct op het probleemgebied aan.

Breng 1-2 druppels olie op de desbetreffende plek aan en wrijf deze zachtjes in om de circulatie en absorptie te bevorderen.

Wrijf 1-2 druppels olie in de voetzolen. De poriën van de voetzolen zijn groter dan andere poriën, waardoor absorptie heel snel gaat. De olie dringt binnen 30 seconden in de bloedbaan en heeft een effect op het hele lichaam.

Inwendig gebruik

Essentiële oliën kun je ook als voedingssupplementen gebruiken om zo uw gezondheid te ondersteunen. Inwendig gebruik van essentiële oliën is specifiek en alleen mogelijk wanneer u er 100% zeker van bent dat de essentiële olie 100% natuurlijk is zonder enige toevoeging.

Suggesties voor inwendig gebruik:

Doe 1-2 druppels olie onder je tong en laat even inwerken.

Voeg ’s morgens 1-2 druppels olie aan een glas lauw water toe en drink op.

Mix een paar druppels olie met honing of melk en neem in.

Doe een paar druppels olie in een lege plantaardige gelcapsule (te koop in natuurwinkels of apotheken) en neem deze in als een pil.

Niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor inwendig gebruik. Check altijd het etiket voordat u een essentiële olie inneemt. (‘For dietary use’ of “supplement” betekent dat de olie ingenomen kunnen worden.)

Wanneer gebruik je welke toepassingsmethode?

Ieder persoon is anders. En elk mens reageert op een andere manier. Wat voor de een tot ziekte kan leiden is voor de ander geen probleem. Met essentiële oliën is het net zo; wat bij de ene werkt, doet bij de ander misschien helemaal niets.

Daarom is het belangrijk om per persoon te bekijken wat het lichaam nodig heeft om te herstellen of genezen. Het gaat niet alleen om de keuze van de olie, maar ook om het moment van gebruik en om de toepassingsvorm. Er zijn meerdere combinaties van oliën geschikt voor elk probleem of aandoening. Er is niet één juiste manier, er zijn meerdere mogelijkheden!

Gebruik de essentiële olie altijd zoals geadviseerd.

Als bij plaatselijk gebruik van essentiële olie op de huid roodheid en irritatie optreedt, verdun de olie op die plek dan onmiddellijk met gefractioneerde kokosnoot olie of met een andere zuivere plantaardige olie zoals olijfolie.

Essentiële oliën mogen nooit worden toegepast in de ogen en/of in de gehoorgangen. Als er per ongeluk toch direct contact met de ogen plaatsvindt, verdun de olie dan meteen met gefractioneerde kokosnoot olie of een andere zuivere plantaardige olie. Verdun de olie NOOIT met water, want daardoor verergeren de klachten juist. Water en olie mengen namelijk niet met elkaar.

Stop met het gebruiken van essentiële oliën bij irritatie of ongemakken van de huid, maag en luchtwegen en vraag mij om advies.

Bent je zwanger of staat u onder behandeling bij een arts/specialist? Raadpleeg dan altijd uw arts voordat u gebruikmaakt van essentiële oliën. Als je borstvoeding geeft gebruik dan de pepermunt in ieder geval niet, omdat deze olie invloed heeft op de melkproductie.

Baby’s en kinderen: Vuistregel is om 1 eetlepel draagolie met één druppel essentiële olie te verdunnen. Gebruik bij baby’s de verdunde olie onder de voetjes en trek altijd een sokje aan om te voorkomen dat de voet in de mond wordt gedaan en zo de olie wordt ingeslikt. Inwendig gebruik van essentiële oliën is pas vanaf 6 jaar.

Wanneer je essentiële oliën toepast bij kinderen, breng dan eerst een kleine hoeveelheid olie aan om de gevoeligheid te testen van zowel de huid alsook van overige overgevoeligheden. Breng geen essentiële oliën aan op de hand van je kind. Zo voorkom je dat je kind de olie naar de ogen en de mond verspreidt.

Hete oliën: zoals Oregano, Cinnamon, Cassia, Thyme en Clove moeten voor gebruik altijd sterk worden verdund. Peppermint is sterk verkoelend en is daarom ook beter verdund met draagolie te gebruiken.

Wil jij ook graag met deze olietjes werken, neem dan contact met mij op zodat ik jou eventueel kan inschrijven bij dōTerra en je kan de olietjes met 25% korting bestellen.

Gerda

dōTerra Welness Advocate

essentiele olien

× Hoe kan ik helpen?