Bachbloesemtherapie voor dieren

bach voor dierenZoals ik in het hoofdstuk Bachbloesem voor mensen heb beschreven heb ik mij in de achterliggende jaren door het volgen van diverse cursussen/workshops spiritueel ontwikkelt. Tijdens één van de cursussen viel mijn oog op de Bachbloesemtherapie cursus voor mensen. Ik herkende mijzelf en ook mensen in mijn omgeving in veel remedies en ik heb daarom besloten om deze cursus te gaan volgen om te proberen eerst zelf beter in mijn vel te komen. De lesstof was zó interessant en boeiend dat ik, nadat ik de cursus voor mensen met een goed gevolg had afgesloten, de bachbloesemcursus voor dieren er direct achter aan heb gedaan. Ook voor deze cursus ben ik geslaagd.

We hebben sinds maart 2015 een Border Collie, herplaatsertje, in huis. Ons Meisje “had een behoorlijke rugzak op” en dus zijn we met Bachbloesemtherapie begonnen en we zijn natuurlijk ook met haar naar een gedrag en gehoorzaamheidscursus gegaan. Mijn man was destijds trainer bij een hondenschool. Dankzij deze combinatie en met heel veel geduld en liefde is ze geworden tot wie ze nu is. We zijn erg dankbaar dat Bachbloesem in ons leven is gekomen.

 • Enkele voorbeelden in welke situaties Bachbloesem gegeven kan worden: Bachbloesemremedies kun je geven aan dieren die niet lekker in hun vel zitten. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld wanneer een persoon of dier uit de roedel bijvoorbeeld door scheiding of overlijden is weggevallen. Ik heb hiermee al mooie ervaringen mogen behalen. Vaak is het ook goed om de eigenaar ook met Bachbloesem te behandelen om zodoende samen weer in balans te komen.
 • Dieren met verlatingsangst, blaffen of dingen vernielen in huis.
 • Dieren (honden) die vaak hyperactief en ongeduldig zijn. Denk aan trekken aan de riem. Ook hierbij geldt: Bachbloesem alleen zal dit niet oplossen. Train dit ook met je hond.
 • Vuurwerkangst (begin hier ruim op tijd mee) Trauma’s (ook van langere tijd geleden)
 • Bekende angsten zoals: harde geluiden, schrikkerig zijn, bepaalde personen, dieren etc. Dus alle angsten die benoembaar zijn. Vaak wordt de Mimulus in dit geval voorgeschreven met de Larch erbij om het dier zijn zelfvertrouwen te vergroten.
 • Stemmingswisselingen, moeite hebben met veranderingen.
 • Ongewenst gedrag.
 • Last van stress hebben.
 • In een asiel hebben gezeten. Bij herplaatsers is het een mooie manier ze te ondersteunen met verschillende remedies omdat je niet weet wat ze allemaal hebben meegemaakt bij hun vorige eigenaar. (In het hoofdstuk Communicatie met dieren zal ik hier verder op in gaan)

Ontstaan Bachbloesem in het kort:

Dr. Bach heeft ontdekt dat er twaalf gemoedstoestanden waren waarop mensen en dieren reageren als ze geconfronteerd worden met ziekte/disbalans. Na ontdekking van deze twaalf gemoedstoestanden besloot Bach zijn bloesems in te delen in zeven groepen, die ieder een specifieke gemoedstoestand weergeven.

Deze groepen zijn:

 1. Angst
 2. Onzekerheid
 3. Onvoldoende interesse in het hier en nu
 4. Eenzaamheid
 5. Overgevoeligheid voor invloeden van anderen
 6. Moedeloosheid en wanhoop
 7. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

Hij ontwikkelde 38 remedies en de Rescue Remedie, die toegediend kan worden in noodgevallen.

Ieder mens en dier reageert weer anders op ziekte of situaties waardoor deze men uit balans kunnen raakt. Bijvoorbeeld: angst, verdriet, stress, terugtrekken.

Er zijn 2 verschillende soorten remedies:

Type- en stemming remedies.

Type: hoe je dier is qua karakter. Een typeremedie komt altijd in het mengflesje.

En de stemming: hoe je huisdier zich op dit moment voelt.

Als de klacht al veel langer bestaat, dus chronisch is geworden, dan kan het ook een aantal maanden duren voordat de balans weer hersteld is. Neem hiervoor dus ook alsjeblieft de tijd.

De typeremedies zullen dus langere tijd nodig zijn dan de stemming remedies.

Bach bloesem therapie is een geweldige geneeswijze. Het is een natuurlijk middel en niet verslavend. De remedies zijn ook naast de reguliere medicatie te gebruiken.

Als wij de remedies toepassen bij klachten of ter voorkoming daarvan is de werking niet te voorspellen. Soms is er meteen een reactie, bijvoorbeeld een gevoel van ontspanning of zijn er veranderingen merkbaar. Of we zien de reactie binnen enkele weken. Vaak zijn het hele subtiele gedragsveranderingen. Ook is van invloed hoe lang een bepaalde klacht of emotie al bestaat. Meestal zie je aan het verdwijnen of veranderen van de lichamelijke of emotionele symptomen of de Bach Bloesem Remedies geholpen hebben. De Bach Bloesem Remedies werken de emotionele lagen één voor één door. Ze onderdrukken dus niets.

Mijn werkwijze:

Waarschijnlijk zit je huisdier al een poos niet lekker in zijn/haar vel en heb je wel eens van Bachbloesem gehoord of je bent via via naar mij doorverwezen.

Over het algemeen werk ik met dieren op afstand.

Voor een eerste contact is het fijn dat we het probleemgedrag eerst telefonisch, via zoom of per mail bespreken. Daarna kan ik je dier gaan uitmeten met de biotensor.

Met dit meetinstrument sta ik in contact met het onderbewustzijn van jouw dier. Ik meet, aanvullend op het verhaal, mijn cliënten altijd uit. Dit kan ik ook op afstand doen. Met behulp van de naam, geboortedatum, woonplaats en voor de eerste meting een actuele foto waar je dier alleen opstaat, tune ik in op zijn/haar huidige energie en vraag ik of er een remedie uit een groep nodig is. De biotensor zal een Ja of een Nee aangeven. Bij een Ja vraag ik de hele groep uit. Bij een Nee kan ik naar een volgende groep gaan. Zo werk ik alle 7 groepen uit. Het advies stuur ik je per mail toe. Over het algemeen komen er meer dan 6 remedies uit de meting. Ik meet mijn cliënt helemaal uit tot welke remedies er in het flesje moeten. Voor dieren zijn dat er maximaal 6. Ik overleg altijd of je je dier herkent in de meting en of je het eens bent met mijn advies. Desgewenst kan ik eventueel een remedie wijzigen. Jij kent je dier het beste. Ik vermeld de overige remedies, die uit de meting zijn gekomen en niet in je mengflesje komen, altijd als aandachtspunten/eyeopeners zodat je daar eventueel en desgewenst in de tussentijd al aan kan werken. (Mochten het serieuze gedragsproblemen zijn dan adviseer ik je om contact op te nemen met een gedragstherapeut en met je hond op cursus te gaan, Bach bloesem ondersteunt, het is geen vervanging van de reguliere geneeskunde en ook is het belangrijk met je hond op cursus te gaan zodat jullie een team worden. Bel gerust van Kynologenclubs of hondenverenigingen op om te vragen wat hun manier van lesgeven is. Wij hebben goede ervaringen met het systeem dat goed gedrag beloont wordt) Ook kun je hulp inroepen van een gedragstherapeut, dit geld ook voor katten.

Helaas zijn de Bachbloesem remedies geen toverdrankje. Alleen het geven van de Bachbloesem volstaat niet. Je zal zelf ook de nodige liefde, tijd, aandacht en energie in het gedrag van je dier moeten stoppen om uiteindelijk de klachten te doen afnemen. 

Zodoende krijg je een op maat gemaakt advies en dus voor jouw dier, passende remedies. Voor de houdbaarheid (een flesje is maximaal een maand houdbaar) gaan er 15 druppels brandy in het mengflesje. Wil je geen alcohol in het mengflesje, geef dat dan svp even bij de aanvraag aan, dan kan ik er appelazijn voor in de plaats doen. Bewaar dán het flesje in de koelkast. Tenslotte vul ik het flesje af met bronwater. Een mengflesje is goed voor 1 maand. Bij het juiste gebruik zal het flesje dus na 1 maand, of eerder op zijn. Indien nodig mag je de druppeltjes ook vaker gebruiken. Heel af en toe komt het voor dat de klachten zich verergeren. Neem dan alsjeblieft contact met mij op zodat we de dosering/frequentie kunnen aanpassen.

Wat handig is, is om een dagboekje bij te gaan houden. Je weet waaraan je werkt met je dier, dus zul je na een poosje ook hierin gedragsverandering gaan merken. Het is altijd mooi om via deze manier vooruitgang te zien. Na een maand neem ik weer contact met je op om te horen hoe het is gegaan in de afgelopen maand en vraag ik je of je nog een vervolgconsult en -flesje wilt.

Op het mengflesje plak in een etiket met de geselecteerde remedies en de datum waarop ik het flesje gemengd heb.

Gebruik voor dieren:

4 x per dag 4 druppeltjes of 2 x per dag 8 druppeltjes over bijvoorbeeld een lepel nat vlees geven. Het mag ook over de brokjes mits je zeker weet dat je dier alles op eet. Heb je meer dieren in huis, blijf er dan even bij totdat het voer op is.

Voor gevoelige dieren, je kent jouw maatje het allerbeste, kun je de dosering ook langzaam opbouwen.

Geef de eerste 3 dagen 2 x per dag 4 druppels

De volgende 2 dagen 2 x per dag 6 druppels om daarna door te gaan met 2 x per dag 8 druppels.

Het integreren van de remedies met de biotensor: 

Ik kan als extra dienst voor cliënten in het buitenland, de remedies die uit het advies zijn gekomen integreren met de biotensor. Dat wil zeggen dat ik de essentie van de desbetreffende remedie voor 1 maand in het systeem van mijn cliënt kan zetten. Ideaal voor dieren die moeilijk zijn met het innemen van medicatie. De ervaring leert inmiddels ook dat men in het begin heel trouw is met het geven van de remedies maar na een aantal weken verslapt gauw de aandacht. Door het integreren weet je zeker dat de remedies een maand in de energie van je dier zijn geplaatst.

Met ingang van 1-1-2021 is de prijs voor een kant en klaar mengflesje € 10,00

Ik werk uitsluitend met de originele Bachbloesem remedies.